Eindhoven-de Kempen

Recente lezingen

12 april 2023 : Eetbare wilde planten 
Kees Boele, bioloog, natuurpresentator en groene columnist van het Oirschots Weekjournaalons nam ons mee in de wereld van al wat groeit, bloeit en soms een heerlijke aanvulling van de maaltijd is. Waar kan geplukt worden, wat is eetbaar en vooral wat je toch maar beter niet kunt proberen. 

9 februari 2023 : Natuur in Costa Rica 
Flip van den Elshout, reisbegeleider bij Garden Tours nam ons mee door dit mooie tropische land in Midden Amerika. We zagen beelden van prachtige planten, vogels, insecten, zoogdieren en amfibieën. Vele nationale parken en tuinen lieten zien hoe prachtig dit land is.

11 januari 2023 : Natuurlijk tuinieren met planten en dieren
door veldbioloog Leo Brand. Een ‘natuurlijke tuin’ betekent zeker geen ‘verwilderde’ plantentuin. Alles wat u aan planten en vormgeving mooi vindt, kan erin. Het betekent wél: rekening houden met de natuurlijke processen die ook in een tuin plaatsvinden. En daar dan op inspelen. Dan krijgt u een tuin die niet alleen mooi is, maar die ook gezond leeft. Waar vlinders, vogels, egels en kikkers graag komen. Onkruidbestrijdingsmiddelen zijn niet meer nodig en het onderhoud zal steeds verder afnemen. Zodat u meer tijd heeft om te genieten van uw tuin.

9 november 2022 : Bladeffecten, kleur en contrasten zonder bloemen
door John en Joyce Ramsbotham, die reeds ruim 30 jaren bezig met het creëren van hun 2ha tuin, "OpdeHaar" midden in Het Hoevelakense Bos. Wij hoorden over hoe de tuin is ontwikkeld en de beplanting tot stand is gekomen met nadruk op hoe (schaduw)planten zijn gekozen om door het jaar blikvanger te blijven. Ook werden wat meer exotische planten getoond die als gevolg van klimaatverandering nu ook voor nederlandse tuinen beter toepasbaar zijn. Zij hebben volgend jaar open dag op 29 april 2023. De moeite waard om te gaan kijken!

12 oktober 2022 : Fabels en feiten over geneeskundig gebruik van planten
door Hans van den Broek, gepensioneerd arts die al jaren bezig met onderzoek naar de geschiedenis van de geneeskunde. Hij vertelde in zijn voordracht “Fabels en feiten over het geneeskundig gebruik van planten”, zowel over de verzinsels als over de echte werking van veel gebruikte planten.