6 maart 2024 : Hoe maak ik een klimaatbestendige tuin?
Omdat we in de regio Eindhoven op hoge zandgronden wonen is de waterinfiltratie niet optimaal. Wat kun je nu zelf doen in jouw voor- en achtertuin om je planten het paradijs te gunnen? En hoe doe je dat in een klimaat waarin het weken kurkdroog is en dan het water weer met bakken naar beneden komt? Nicolle Prins, docent bij Velt vertelde ons de trucs.
Minder verharding in de tuin zodat het water de aarde kan bereiken en niet wegloopt naar het riool ; Haal wat tegels van de stoep weg en maak een geveltuin, dit geeft verkoeling dus minder verdamping. Regelmatig 10 cm mulch in de perken aan brengen : spitten hoeft niet, de regenwormen brengt het de aarde in. Zo heb je ook geen (kunst)mest nodig. In een optimale grond zit zo'n 5% organisch materiaal. Tot slot haal de waterafvoerpijp van het riool af en gebruik dit om water te geven. De kwaliteit van het water is beter voor het ecosysteem van de grond.
21 februari 2024 : Seniorvriendelijke tuin, terras en balkon
Tegenwoordig wordt men met 50 jaar tot de senioren gerekend. Hoewel we met 50 nog lang niet oud zijn, kunnen we die naam ook opvatten als een compliment. Want in sommige oosterse culturen wordt met senior ook "de wijze" bedoeld. Hoe dan ook: als senior kan het heel nuttig zijn om te kijken naar de toekomst.
Dan komen er vragen zoals: Wil ik iets anders gaan doen? Blijven we wonen in ons huis met grote tuin? Hoe kunnen we nog van onze tuin genieten als we 80 zijn en slecht ter been? Gaan we in een huis wonen met een kleinere tuin of in een appartement met balkon?Voor de pauze ging de lezing in op het aspect "Hoe richt ik mijn tuin nú in om er in de toekomst nog lang plezier van te hebben?"
Omdat tegenwoordig veel kleine tuinen helemaal vol worden bestraat en als terras worden ingericht, werd er ook op deze trend ingegaan. Verder is ook het balkon niet vergeten. Omdat planten Hub's passie zijn, ging hij na de pauze in op het beplanten van een kleine tuin, terrasbakken en -potten en beplanting op het balkon.
17 januari 2024 : Winterhout
Chris van der Wurff is boomkweker en heeft een gespecialiseerde assortimentskwekerij in Heeze. Hij kweekt daar, in een beekdal op zandgrond, al ruim 40 jaar bijzondere houtige gewassen, die winterhard én soortecht moeten zijn en goed toepasbaar in tuinen en park. Voor de lezing had hij geen geprojecteerde presentatie maar zo’n 40 takken meegebracht. Aan de hand hiervan leidde hij ons door het scala van mogelijkheden voor een wintertuin. Structuur van de takken, bast, bessen, vroege bloei & geur, alles heeft zijn attractieve waarde. Dit was een hele boeiende en inspirerende avond met volop interactie met het publiek.