Eindhoven-de Kempen

Recente lezingen

16 november 2023 : Ons paradijs 
Tijdens deze lezing werden wij door Anita Nijssen meegenomen in het ontstaan van ‘Ons paradijs’. In 1997 kwam door de varkenspest een einde aan het varkensbedrijf van Anita en haar man in Someren. Zij gingen elders aan de slag bij een boomkwekerij en in de tuinbouw. Anita leerde tuinieren en na de sloop van de stallen in 2003 heeft ze haar grote tuin van 8000 m2 helemaal zelf ontworpen en aangelegd. Het is een prachtige tuin geworden, een paradijs, waarin duurzaamheid en werken met de natuur vanzelfsprekend is.  De lezing werd begeleid met beelden die gemaakt zijn in deze tuin. Het televisieprogramma “BinnensteBuiten” gaf op 15 november 2021 aandacht aan deze bijzondere tuin.

19 oktober 2023 : Snoeien voor bio-diversiteit 
Deze lezing van duurzaam hovenier Tinka Chabot was er een die je, zeker als tuinliefhebber, niet over had mogen slaan. De manier van hoe en wanneer je moet snoeien, als dat al nodig zou zijn. Wat gebeurt er wanneer je verkeerd snoeit. Waar moet je naar kijken als je toch ergens de zaag of schaar in zet. Wat je beslist niet moet doen, kortom een verhelderend verhaal met een bijzondere visie.

Door middel van een goed opgebouwde presentatie, werden de gebruikte plaatjes nog duidelijker. En als de foto’s in het platte vlak niet alles konden tonen had Tinka een tafel vol met ‘levend’ (dood) materiaal meegebracht ter verduidelijking van haar verhaal. Een stuk fout gesnoeid hout vertelt meer dan duizend woorden. Ook het omgaan met gereedschappen, veiligheidsmaatregelen en waar je vooral op moet letten om jezelf te beschermen kreeg uitgebreid de aandacht. Kortom een levendige lezing met veel interactie, waardoor je toch op een andere manier het  onderhoud van de tuin gaat aanpakken en beter op gaat letten wat voor valkuilen er op de loer liggen.

Tinka had enkele gereedschappen meegebracht die je met korting kon kopen, maar daarnaast was er voor de geïnteresseerden een zadenbieb neergezet waar je gratis zaadjes van mocht meenemen. Ook werden er, na een oproep in de sociale media, van verschillende kanten zaden ingebracht die weer na een schoonmaakbeurt in de bieb gratis beschikbaar worden gesteld.

27 september 2023 : Kansen en bedreigingen van klimaatverandering op bomen 
Als ik heel eerlijk ben dan was de titel voor mij niet heel uitnodigend. Klimaatverandering horen we wat mij betreft al genoeg over. Wat valt daar nou nog meer over te zeggen wat voor belang is voor onze eigen tuinen behalve dan dat er steeds meer planten het prettig vertoeven vinden in ons landje. Nou de titel dekte maar half de lading van de inhoud. Wat een geëngageerd spreker is Henry Kuppen van TerraNova. Hij nam ons letterlijk heel de wereld over en liet verschillende voorbeelden zien van wat er in het verleden is gedaan, wat we nu doen en wat we straks gaan tegenkomen. Een heel nieuwe waardering is er ontstaan voor bomen en hun leefwereld. Een wereld waar wij ook een tijdje getuige van mogen zijn. Een nieuwe waardering voor die straatboom die soms gewoon overlast geeft maar oh zo belangrijk is.

12 april 2023 : Eetbare wilde planten 
Kees Boele, bioloog, natuurpresentator en groene columnist van het Oirschots Weekjournaal nam ons mee in de wereld van al wat groeit, bloeit en soms een heerlijke aanvulling van de maaltijd is. Waar kan geplukt worden, wat is eetbaar en vooral wat je toch maar beter niet kunt proberen.