Eindhoven-de Kempen

Recente lezingen

6 maart 2024 : Hoe maak ik een klimaatbestendige tuin?
Omdat we in de regio Eindhoven op hoge zandgronden wonen is de waterinfiltratie niet optimaal. Wat kun je nu zelf doen in jouw voor- en achtertuin om je planten het paradijs te gunnen?  En hoe doe je dat in een klimaat waarin het weken kurkdroog is en dan het water weer met bakken naar beneden komt? Nicolle Prins, docent bij Velt vertelde ons de trucs. 

Minder verharding in de tuin zodat het water de aarde kan bereiken en niet wegloopt naar het riool ; Haal wat tegels van de stoep weg en maak een geveltuin, dit geeft verkoeling dus minder verdamping. Regelmatig 10 cm mulch in de perken aan brengen : spitten hoeft niet, de regenwormen brengt het de aarde in. Zo heb je ook geen (kunst)mest nodig. In een optimale grond zit zo'n 5% organisch materiaal. Tot slot haal de waterafvoerpijp van het riool af en gebruik dit om water te geven. De kwaliteit van het water is beter voor het ecosysteem van de grond.

21 februari 2024 : Seniorvriendelijke tuin, terras en balkon 
Tegenwoordig wordt men met 50 jaar tot de senioren gerekend. Hoewel we met 50 nog lang niet oud zijn, kunnen we die naam ook opvatten als een compliment. Want in sommige oosterse culturen wordt met senior ook "de wijze" bedoeld. Hoe dan ook: als senior kan het heel nuttig zijn om te kijken naar de toekomst.
Dan komen er vragen zoals: Wil ik iets anders gaan doen? Blijven we wonen in ons huis met grote tuin? Hoe kunnen we nog van onze tuin genieten als we 80 zijn en slecht ter been? Gaan we in een huis wonen met een kleinere tuin of in een appartement met balkon?Voor de pauze ging de lezing in op het aspect "Hoe richt ik mijn tuin nú in om er in de toekomst nog lang plezier van te hebben?"

 Omdat tegenwoordig veel kleine tuinen helemaal vol worden bestraat en als terras worden ingericht, werd er ook op deze trend ingegaan. Verder is ook het balkon niet vergeten. Omdat planten Hub's passie zijn, ging hij na de pauze in op het beplanten van een kleine tuin, terrasbakken en -potten en beplanting op het balkon.

17 januari 2024 : Winterhout 
Chris van der Wurff is boomkweker en heeft een gespecialiseerde assortimentskwekerij in Heeze. Hij kweekt daar, in een beekdal op zandgrond, al ruim 40 jaar bijzondere houtige gewassen, die winterhard én soortecht moeten zijn en goed toepasbaar in tuinen en park. Voor de lezing had hij geen geprojecteerde presentatie maar zo’n 40 takken meegebracht. Aan de hand hiervan leidde hij ons door het scala van mogelijkheden voor een wintertuin. Structuur van de takken, bast, bessen, vroege bloei & geur, alles heeft zijn attractieve waarde. Dit was een hele boeiende en inspirerende avond met volop interactie met het publiek.

16 november 2023 : Ons paradijs 
Tijdens deze lezing werden wij door Anita Nijssen meegenomen in het ontstaan van ‘Ons paradijs’. In 1997 kwam door de varkenspest een einde aan het varkensbedrijf van Anita en haar man in Someren. Zij gingen elders aan de slag bij een boomkwekerij en in de tuinbouw. Anita leerde tuinieren en na de sloop van de stallen in 2003 heeft ze haar grote tuin van 8000 m2 helemaal zelf ontworpen en aangelegd. Het is een prachtige tuin geworden, een paradijs, waarin duurzaamheid en werken met de natuur vanzelfsprekend is.  De lezing werd begeleid met beelden die gemaakt zijn in deze tuin. Het televisieprogramma “BinnensteBuiten” gaf op 15 november 2021 aandacht aan deze bijzondere tuin.

19 oktober 2023 : Snoeien voor bio-diversiteit 
Deze lezing van duurzaam hovenier Tinka Chabot was er een die je, zeker als tuinliefhebber, niet over had mogen slaan. De manier van hoe en wanneer je moet snoeien, als dat al nodig zou zijn. Wat gebeurt er wanneer je verkeerd snoeit. Waar moet je naar kijken als je toch ergens de zaag of schaar in zet. Wat je beslist niet moet doen, kortom een verhelderend verhaal met een bijzondere visie.

Door middel van een goed opgebouwde presentatie, werden de gebruikte plaatjes nog duidelijker. En als de foto’s in het platte vlak niet alles konden tonen had Tinka een tafel vol met ‘levend’ (dood) materiaal meegebracht ter verduidelijking van haar verhaal. Een stuk fout gesnoeid hout vertelt meer dan duizend woorden. Ook het omgaan met gereedschappen, veiligheidsmaatregelen en waar je vooral op moet letten om jezelf te beschermen kreeg uitgebreid de aandacht. Kortom een levendige lezing met veel interactie, waardoor je toch op een andere manier het  onderhoud van de tuin gaat aanpakken en beter op gaat letten wat voor valkuilen er op de loer liggen.

Tinka had enkele gereedschappen meegebracht die je met korting kon kopen, maar daarnaast was er voor de geïnteresseerden een zadenbieb neergezet waar je gratis zaadjes van mocht meenemen. Ook werden er, na een oproep in de sociale media, van verschillende kanten zaden ingebracht die weer na een schoonmaakbeurt in de bieb gratis beschikbaar worden gesteld.

27 september 2023 : Kansen en bedreigingen van klimaatverandering op bomen 
Als ik heel eerlijk ben dan was de titel voor mij niet heel uitnodigend. Klimaatverandering horen we wat mij betreft al genoeg over. Wat valt daar nou nog meer over te zeggen wat voor belang is voor onze eigen tuinen behalve dan dat er steeds meer planten het prettig vertoeven vinden in ons landje. Nou de titel dekte maar half de lading van de inhoud. Wat een geëngageerd spreker is Henry Kuppen van TerraNova. Hij nam ons letterlijk heel de wereld over en liet verschillende voorbeelden zien van wat er in het verleden is gedaan, wat we nu doen en wat we straks gaan tegenkomen. Een heel nieuwe waardering is er ontstaan voor bomen en hun leefwereld. Een wereld waar wij ook een tijdje getuige van mogen zijn. Een nieuwe waardering voor die straatboom die soms gewoon overlast geeft maar oh zo belangrijk is.