Eindhoven-de Kempen

17 juni : G&B Open Tuinen Weekend

In het kader van het landelijk Open Tuinenweekend waren er twee tuinen in onze regio open voor bezoek. Tientallen bezoekers hebben hier gebruik van gemaakt en hebben o.a. een mooie, recent aangelegde, prairietuin gezien.

4 juni : Landgoed Soeterbeek in Nuenen

De voortekenen waren uitstekend, weinig of geen wind, zonnig stralend weer en een aangename temperatuur. Dus op de fiets naar de buitenplaats Soeterbeek op het terrein van een voormalig klooster aan de oever van de Dommel.
Als kind vaak over de Soeterbeekse weg naar Nederwetten en Nuenen, langs gefietst. Ook wel eens, via buurtschap Eckart, proberen te bezoeken, maar nooit verder gekomen dan de landerijen er omheen en tot de oever van de Dommel. Dus wel een beetje nieuwsgierig wat er achter die ketting schuil gaat.

Een hartelijk welkom door mevrouw Victoria Smits van Oyen die, in vogelvlucht, de historie van het landgoed vertelde. Even uitleg hoe de wandeling zou lopen om zoveel mogelijk plekken van het landgoed te kunnen bekijken. Tijdens de wandeling ging zij in op de plannen om het park en de tuinen weer in zijn oude luister te herstellen. Kijkend naar een monumentale muur lopen we door de
boomgaard naar de rozentuin. Geen roos te zien, maar wel proefden we de sfeer hoe het zou kunnen zijn geweest en zou kunnen worden. Ja, er moet heel veel gebeuren, maar het gebied heeft genoeg potentie en schreeuwt om
aangepakt te worden. Het huis en park zijn sinds 2001 rijksmonument.

Een rustig meanderende Dommel stroomt door het landgoed heen. Alles rustig, alleen vogels die in de hoge, statige bomen fluiten en tsjilpen. Alleen bij het koetshuis kon je in de verte het verkeer over de Soeterbeekse weg, voorbij horen komen. Na de wandeling lopen we door het park met zijn majestueuze oude bomen, terug naar het Koetshuis waar de wandeling was begonnen. Victoria was vooruit gelopen en had de koffie klaar staan. Franca had voor overheerlijke stukjes taart gezorgd en Victoria schikte twee borden boordevol aardbeien van de overbuur, boer de Haas, op tafel.
Rustig nagenietend op een stoel of zittend in het gras werd deze middag afgesloten en namen we afscheid van deze sprookjesachtige, historische omgeving. Een onvergetelijke middag.  Theo Maas.

10 april : Magnoliatuin bij Tolhuis in Leende