Eindhoven-de Kempen

Werken in de tuin heeft een positieve invloed op je gezondheid.

Dit onderwerp speelt bij tuiniers, maar houdt ook experts, vooral in het Verenigd Koninkrijk, bezig.
In plaats van pillen schrijven artsen en andere professionals in de gezondheidszorg over het Kanaal liever tuinieren voor als medicijn. Dat doen zij niet zomaar, want de positieve effecten voor de mentale en fysieke gezondheid zijn inmiddels ook veelvuldig wetenschappelijk bewezen.
Misschien is het nu een goed moment om eens dieper in die voordelen te duiken. Want waarom is het nu zo gezond om rond te lopen met modderlaarzen en vieze handen? Welk effect heeft de aanwezigheid van planten, bloemen en bijen op ons welzijn?
Gardener's World magazine heeft in zeven delen ruim aandacht besteed aan dit onderwerp, ik zal verdeeld, over twee Nieuwsbrieven, een samenvatting schrijven.
De onderwerpen die aan bod komen, variƫren van waarom tuinieren zorgt voor een betere slaap tot hoe het geheugen verbetert.
Is dit ook voor jou relevant? Absoluut!
Jouw gezondheid zal nog verder verbeteren wanneer je jouw hobby nog meer uitvoert. Ga dus nu aan de slag; je hebt niets te verliezen. Zelfs een verbetering van je stressniveaus, lichamelijke fitheid of geluksgevoel is de tijd die je aan je tuin besteedt dubbel en dwars waard.

7 dingen die je nu kunt doen.

Verbeter je conditie.    
Tuinieren verbetert de conditie gemiddeld met 33% en dat heeft ook meteen invloed op de gezondheid van het hart. Een paar keer per week een half uurtje inspanning in de tuin is goed tegen een hoge bloeddruk.
Kweek zelfvertrouwen.
Slechts 5 minuten buiten tuinieren verhoogt je zelfvertrouwen.
Voorkom osteoporose.
Tuinieren vermindert het risico op botontkalking. Door te graven, planten, onkruid wieden en veel strekken en tillen gebruik je alle grote spiergroepen en stimuleer je de aanmaak van botweefsel.
Verbeter je relaties.    
Onderzoek laat zien dat mensen die veel tijd doorbrengen in het groen betere relaties hebben met anderen, beter voor hun omgeving zorgen en meer mededogen hebben.
Gedeelde interesse voor tuinieren zorgt ook vaak voor nieuwe of betere vriendschappen.
Kom in een flow.
Ben je in een 'flow', dan ga je helemaal op in waar je mee bezig bent. In deze bewustzijnstoestand voelen mensen zich kiplekker en presteren het beste.
Dit kun je bereiken met bijvoorbeeld joggen of meditatie, maar ook met tuinieren.
Train je brein.
Het concentreren op klussen in de tuin maakt je geest scherper. Een uurtje buiten zijn verbetert je geheugen tot wel 20%.
Stuur kinderen naar buiten.
Kinderen die met viezigheid in aanraking komen ontwikkelen een sterker immuunsysteem dan binnenblijvers. Verklein de kans op astma, eczeem en allergieƫn door kinderen te laten helpen in de tuin. Zelf doe je buiten vitamine D op, wat goed is voor de werking van het immuunsysteem.

Bron: Gardener's World magazine