Eindhoven-de Kempen

Werken in de tuin heeft een positieve invloed op je gezondheid, dat is bekend....

We gaan dieper in de materie duiken!

Allereerst kijken we naar de rol van tuinieren in de strijd tegen stress.

Een tuin of een andere natuurlijke omgeving is belangrijk voor mensen en tuinieren heeft een zeer positief effect.

Daar is veel bewijs voor. Rapporten tonen aan dat er een verband bestaat tussen hoge stressniveaus en lage blootstelling aan groengebieden. Eigenaren van een volkstuin hebben gemiddeld een lager cortisolniveau - stresshormoon- en staan positiever in het leven. Er is ook bewezen dat na een stressvolle gebeurtenis, je hartslag sneller terugkeert naar een normaal niveau, in een natuurlijke omgeving. Onze hersenactiviteit wordt beïnvloed als we in een tuin zijn. Het deel van de hersenen waarmee we logisch, rationeel en logisch denken wordt minder actief  en kunnen we gevoelens van vrede en rust oproepen. Tuinieren is goed voor ons welzijn, omdat het onze prefrontale cortex even tot rust brengt.

Kijk en luister naar de natuur, beelden en geluiden verminderen de spanning. Geniet van de kleuren, koele kleuren werken ontspannend, warme kleuren geven energie.

Ga blad bijeen harken, schoffelen.....het maakt je hoofd leeg en het geeft rust.

 

Wat kan de invloed van tuinieren zijn op slapeloosheid?

Uit enquêtes en onderzoeken blijkt dat steeds meer Nederlanders in enigerlei vorm  last hebben van slaapproblemen. Ernstig slaapgebrek kan zelfs tot ziektes leiden, zoals infecties en verkoudheden tot serieuze aandoeningen zoals diabetes, beroertes en hartaanvallen. Slapeloosheid heeft ook zijn weerslag op de geestelijke gezondheid.

Maar hoe pak je deze slaapproblemen aan? Hoe kunnen tuinen en tuinieren hierbij helpen?

Tuinieren is op zich al een positieve bezigheid, maar kan ook bijdragen aan een betere gezondheid. Zo zorgt een poosje flink actief bezig zijn in de tuin voor een hogere hartslag en is dus een prima vorm van lichaamsbeweging. Aangezien een vermoeid lichaam voor een goede nachtrust zorgt, is tuinieren een uitstekende work-out. Overdag gewoon buiten zijn, is ook goed voor je nachtrust.

Natuurlijk licht in plaats van kunstlicht, activiteiten waar je een beetje buiten adem van raakt en koude zijn de natuurlijke wijzers van de biologische klok.

 

Door te tuinieren wordt je fysiek sterker en krijg je meer vertrouwen in je eigen lichaam.

Tuinieren is een allround training die net zo effectief kan zijn als naar de sportschool gaan......Afhankelijk van de activiteit kun je met tuinieren 250 tot 500 calorieën verbranden graven, harken en maaien zijn erg effectief, evenals het draaien van de composthoop. Tevens verbetert tuinieren je behendigheid en je kracht.

Onkruid wieden is goed voor je rug en als je hurkt zal dat de bilspieren versterken. Maak je bovenlichaam krachtiger en verbeter je balans door dingen boven schouderhoogte te doen, zoals snoeien.

Bouw je werkzaamheden langzaam op, houdt rekening met je houding en draag de juiste kleding.

 

Tuinieren zorgt voor een actieve geest.

Op TV, in boeken en tijdschriften is veel informatie over tuinieren te vinden, , die je allemaal moet verwerken voordat je het in de praktijk kunt brengen. Het goed plannen van je taken is ook belangrijk. Denk aan: het tuinontwerp en het gebruik van de beschikbare ruimte. Welke planten wil je gebruiken en hoe gebruik je het bodemtype van je tuin optimaal? Er komt veel bij kijken, zoals het oplossen van mogelijke problemen en het maken van keuzes. Je leert constant bij door te lezen, maar ook door verkeerde beslissingen te nemen.

Tuinieren heeft heel eigen routines en schema's. Wat is de ideale periode om iets te planten en welke omstandigheden zijn dar voor het beste? Tuinieren is vooruitzien! Dit zorgt ervoor dat je mentaal fit blijft en je steeds wordt uitgedaagd om naar voren te kijken.

 

Je darmen zijn van vitaal belang voor je algemene gezondheid en tuinieren kan je helpen om ze gezond te houden.....

Voeding en de gezondheid van je darmen zijn erg belangrijk. Darmen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van voedsel, maar ook voor het reguleren van je immuunsysteem.

Onderzoek heeft problemen met spijsvertering gekoppeld aan aandoeningen zoals acne, depressie en allergieën. Aanwijzingen zijn er ook dat het van invloed kan zijn op obesitas, gewichtsbeheersing en auto-immuunziekten.

Dus hoe kan tuinieren je helpen om gezondere darmen te krijgen?

Wroet met je handen in de grond., maak contact met goede bacteriën en schimmels.

Kweek en eet bladgroen, zoals rucola en broccoli, zij bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Ga naar buiten zodat je lichaam vitamine D aanmaakt. Een tekort kan leiden tot onbalans in de darm.

Verbouw groente en fruit op biologische wijze en maak geen gebruik van chemicaliën of pesticiden.

 

Buiten zijn is goed voor lichaam en geest!

Wally Smulders
Bron: Gardener's World magazine