Eindhoven-de Kempen

Klik op de foto voor een vergroting!

Op dinsdag 9 november, stonden rond 18.30 uur, 13 enthousiaste Groei en Bloeiers aan de deur bij LeCoBa voor een workshop gereedschapsonderhoud.
De een bescheiden met 2 scharen, een ander met grote tas of doos vol diverse gereedschappen.

We werden hartelijk welkom geheten door Jurgen en Rob, met koffie, thee en wat lekkers.
Jurgen gaf eerst een "kijkje" in het bedrijf. Met 28 personen in vaste dienst, vertegenwoordiger van gerenommeerde merken, een "aardige"speler in deze markt van groot en klein, professioneel gereedschap en machines.
Vervolgens nam Rob ons mee langs de uitgestalde collectie (was nog lang niet alles) van snoeischaren, snoeizagen, heggenscharen elektrisch dan wel voorzien van een accu.

We kregen volop tips: welke schaar voor welke hand en klus. Houding: gereedschap het werk laten doen. Snoer door een lusje achter de rug aan de broekriem doen, want "wie heeft wel eens de snoer doorgeknipt"?

Op naar de praktijk, gereedschap allereerst schoonmaken met een speciale vloeistof, slijpen met een hard-metalen slijper, 5 keer op het snijvlak, 1 keer aan de onderkant (braampjes).

Jurgen beoordeelde de resultaten door de schaar te "beluisteren". Oei, de messen staan te ver uit elkaar, schroevendraaier, sleuteltje nummer ?, even aandraaien, vastzetten, luisteren....OK klinkt goed.

Zo kwamen onze ingebrachte gereedschappen er stukken beter uit te zien. Een enkele schaar werd afgekeurd, had de val in de hakselaar niet goed overleefd. Hoewel de eigenaar er prima mee kan werken. Nog steeds!

Het was een hele leerzame en ook gezellige avond, waarop duidelijk werd dat onderhoud aan het gereedschap niet met één keer per jaar kan volstaan. Ook tijdens het snoeien regelmatig alles schoonmaken en slijpen.

Na afloop kregen we een "dankjewelletje"....Nee, Jurgen en Rob, jullie verdienen een DANKJEWEL voor een perfecte presentatie, inhoudelijk en praktisch.