Eindhoven-de Kempen

Natuurlijk Tuinieren met Planten en Dieren.

Op woensdag 11 januari 2023
Lezing van veldbioloog Leo Brand 
Plaats van lezing: Het Slot, Kastelenplein 167, Eindhoven. Aanvang 19.30.

Het tuinieren, verheugt zich op een steeds groeiende belangstelling. De tuin is niet meer los te zien van de ruimten waarin wij leven. Het plezier in tuinieren sluit naadloos aan bij de wens om meer aandacht te besteden aan natuur en milieu binnen onze omgeving. En... er is gelukkig ook steeds méér aandacht voor het Natuurlijk Tuinieren.

Wat is nu precies het verschil met het regulier tuinieren?

Die zijn eigenlijk niet zo heel groot. Ruim negentig procent van de huidige tuiniers zijn in hun hoofd al lang bezig met natuurlijk tuinieren en vertalen dat steeds meer naar hun eigen tuin. Toch zou er met wat meer inzet, en... misschien met wat meer kennis, nog meer dingen kunnen verbeteren zodat we nog meer kunnen genieten van de natuur in onze tuin.
Met slechts een paar kleine ingrepen zouden we bijvoorbeeld nog meer vlinders en vogels naar onze tuin kunnen lokken. Dat heeft vele voordelen want meer vogels in onze tuin zorgen ervoor dat er minder insecten overleven. Na het snoeien wat snoeihout achter houden en er een takkenril van maken geeft een beschermende schuilplaats voor egels, kikkers en padden en een broedplaats voor vogels. Deze dieren zorgen er tevens voor dat slakken en een teveel aan insecten worden opgeruimd.
Wat meer bodembedekkende planten zorgen ervoor dat onkruiden, ongewenste wilde planten, geen kans meer krijgen en dat scheelt voor u heel veel (schoffel) werk.

Deze lezing: ‘Natuurlijk Tuinieren met Planten en Dieren’ geeft een inzicht in heel veel leuke dingen die men in eigen tuin kan realiseren zonder dat dit al te veel moeite kost.
En... meer genieten van- en in de tuin is toch altijd beter dan er de hele dag in werken.